Wasvoorschriften
Wol verkeerd onderhouden, kan ervoor zorgen dat vezels krimpen en beschadigd raken. Hierdoor neemt de prachtige werking van wol af. Volg deze stappen, zodat de wolletjes zacht, mooi en functioneel blijven!
- Wol is van nature vuilafstotend en zelfreinigend doordat het lanoline (schapenvet) bevat, waardoor je het niet vaak hoeft te wassen maar je wolletjes opfrist door te laten luchten. Dit kan het beste buiten of eventueel bij een stomende douche. De vochtige lucht in combinatie met zuurstof, zorgt ervoor dat de wol weer fris wordt.
- Vlekken in je wolletjes kun je ook ‘locaal’ reinigen, zonder het hele wolletje te wassen. Gebruik hiervoor het bijgeleverde stukje ossengalzeep. Zie werkwijze behandelen van een vlek.
- Mocht je een wolletje toch helemaal moeten wassen, gebruik hiervoor dan alleen het bijgeleverde wolwasmiddel, geen andere merken! Wassen kan met de hand (zie werkwijze wassen met de hand), sommige items mogen ook in de wasmachine worden gewassen op een wolwasprogramma of een programma van maximaal 30 °C. Kijk op het etiket van het wolletje wat de voorschriften zijn. Zie werkwijze wassen in de wasmachine.
Werkwijze behandelen van een vlek
- Maak de ossengalzeep nat met heet water.
- Bevochtig het wolletje door hier één tot twee handjes lauwwarm water (maximaal 30 °C) op te doen. Laat dit 10 minuten inwerken.
- Wrijf voorzichtig wat zeep op de plek en check of de vlek begint op te lossen door met je vingers door de vlek te wrijven.
- Spoel de zeep een paar keer uit met lauwwarm water (maximaal 30 °C).
- Herhaal bovenstaande stappen bij een hardnekkige vlek.
- Leg het wolletje op een opengevouwen handdoek, vouw de handdoek dubbel en rol deze op (met het wolletje erin). Druk daarbij met je armen of knie het water uit de handdoek. Rol de handdoek vervolgens weer uit en herhaal dit op een droog stuk van de handdoek.
- Laat het wolletje liggend drogen.
Werkwijze wassen met de hand
- Voeg een klein scheutje wolwasmiddel toe aan een wasbak met lauwwarm water (maximaal 30 °C). Gebruik alleen het bijgeleverde wolwasmiddel en geen ander wasmiddel en/of merk!
- Doe het wolletje rustig onder water en laat het zeepmengsel kort inwerken.
- Knijp vervolgens zachtjes in het wolletje, hierdoor laat het vuil los. Wring of boen de stof niet, dan vervilt het namelijk.
- Giet het water weg en vul de wasbak opnieuw lauwwarm water (maximaal 30 °C).
- Spoel het wolletje hierin een paar keer uit.
- Droog het wolletje volgens de beschreven werkwijze van behandelen van een vlek.
Werkwijze wassen in de wasmachine
- Controleer op het label van je wolletje of deze in de wasmachine gewassen mag worden. Kies voor een wolprogramma of wasprogramma op (maximaal 30 °C). Zet het toerental zo laag mogelijk, max. 600 toeren.
- Behandel vuile plekken eerst zoals beschreven bij behandelen van een vlek.
- Doe de wolletjes in de bijgeleverde waszak in machine, voeg het bijgeleverde wasmiddel toe en draai het wasprogramma. Gebruik geen ander wasmiddel en/of ander merk!
- Droog je wolletjes volgens de beschreven werkwijze van behandelen van een vlek.
Binnenkort beschikbaar
Hoe de zorg voor moeder en kind in de Natuurlijke Kraamzorg eruit ziet vind je in dit boekwerk. Het documenteert waar de Natuurlijke Kraamzorg nu staat. Als je het leest denk je waarschijnlijk: “Het is mooi beschreven, maar het is eigenlijk heel gewoon, heel natuurlijk” Dat is wat we met dit boek hopen te bereiken: dat ‘natuurlijk’ weer heel gewoon wordt.
Edmond Schoorel, kinderarts in ruste